Tips voor online lessen

 

Door de coronapandemie behoort het geven van online lessen tot de orde van de dag. Met deze pagina hopen wij je van inspiratie, tips en hulp te voorzien voor activerende online (bedrijfs)economielessen. Er is informatie te vinden over het online inzetten van de werkvormen uit onze bundels en een aantal Vrolijke Economen delen tips uit hun lespraktijk.

Een aantal werkvormen uit onze bundels kan naast fysiek ook online worden ingezet. 

Klik op de bundel om de mogelijkheden te zien.

Hieronder een aantal tips van De Vrolijke Economen:

Judith


“Ik gebruik www.lessonup.nl veel in mijn online lessen. En op www.mijnschrift.nl of www.classkick.com kunnen leerlingen een digitaal schrift bijhouden en kun je als docent feedback geven.”

Linda


“In Lessonup ben ik fan van de sleepvraag. Laat de leerlingen (in de klas of thuis) de balansposten naar de juiste positie slepen of het juiste antwoord kiezen. Ook de andere typen vragen zoals de meerkeuzevraag of de open vraag werken fijn.

En korte instructiefilmpjes op verzoek van de leerling maak ik vaak door www.screencast-o-matic.com (opnemen tot 15 minuten) en www.awwapp.com (whitebord) te combineren. Lekker tekenen en erbij vertellen, er zijn hulpmiddelen voor rechte lijnen, maar vaak is het nog charmanter dat ik mijn poppetjes of niet-ronde-cirkels toepas.”

Karine


“Laat leerlingen een foto maken van hun aantekeningen zodat je toch een beetje mee kan kijken en zij geprikkeld zijn om mee te doen. Een handige site waarmee je aan bestaande filmpjes je eigen draai kunt geven is www.edpuzzle.com
.”

Bartha

 


“Bij het werken in Teams is het handig het bureaublad met leerlingen te delen. Ze kunnen dan meekijken met alles wat in de (online) les aan de orde komt. Je kunt met hen schakelen tussen je PowerPoint presentatie, methodewebsites, whiteboard, etc. Het is dan wel wat lastiger om de chat te volgen. Tip, met dank aan mijn collega Albert: gebruik náást de laptop een mobiele telefoon of iPad en neem ook daar deel aan de vergadering in Teams. Dan kun je op twee devices meedoen en tóch constant de chat in de gaten houden of kijken wie de hand (digitaal) opsteekt! 

Daarnaast is www.wheeldecide.com is een handige tool om ervoor te zorgen dat elke leerling evenveel kans heeft een beurt te krijgen. Mijn ervaring is dat leerlingen meer alert blijven want op elk moment kan hun naam op het rad verschijnen. Het is slechts een klein onderdeel van de les, maar kan net dat beetje bijdragen om leerlingen actief te houden.”

Evelien


“Simpele maar zeer effectieve manier om je online lessen beeldender te

maken is Youtube: korte clips van Clipphanger, animaties van het CBS of
uitleg van RTL-Z, je vindt het er allemaal. Kleine tip hierbij: voordat je
je scherm deelt even de optie schermgeluid aanvinken.

Ook de animaties en presentaties op de website van www.jdjong.nl gebruik ik regelmatig in mijn lessen, en een online Kahoot! quiz doet het altijd goed als onderbreking van de uitleg. 

De online wisbordjes van www.bijdeles.online of www.digitaalwisbordje.nl. Stel als docent een vraag en alle antwoorden van de leerlingen komen in beeld.”

José


“Ik gebruik www.ahaslides.com, www.sli.do of www.answergarden.ch om feedback te vragen of te quizzen. Je krijgt mooie overzichten zoals woordwolken en diagrammen. En 
www.padlet.com: een site waarop je een online prikbord creëert waar leerlingen bijvoorbeeld foto’s van hun opdrachten kunnen plaatsen.”

Rina


“Een mogelijke lesplanning: Houd de instructie kort en duidelijk (max. 10 minuten, de spanningsboog online is niet heel lang). Zet van tevoren groepjes klaar in Teams en geef hen na de instructie een opdracht mee. De groepjes kunnen samengesteld worden op basis van bijv. voortgang, zelfstandigheid, motivatie. Geef een duidelijke tijdslimiet: afhankelijk van de doelgroep en leer-/werkmotivatie 10 tot 20 minuten. Waar nodig wijs je een ‘woordvoerder’ per groepje aan die namens de groep de uitwerking van de opdracht presenteert. Intussen kun je als docent een ronde maken langs de verschillende groepjes om het proces te bewaken en waar nodig groepjes extra instructie te geven. Daarna plenair woordvoerders aan het woord laten. Als docent doe je nog een opdracht voor (zo houd je afwisseling in wie aan het woord is: docent – leerlingen – docent – etc.). Sluit af met waar het antwoordenblad te vinden is, zodat leerlingen hun antwoorden zelf kunnen controleren, het opgeven van het
huiswerk en een compliment voor online betrokkenheid (juist online is het zo belangrijk dat leerlingen zich gezien en gehoord voelen!)

Kijk eens op www.todaysteachingtools.com, of  www.socialmediainhetmbo.nl voor tips over het werken met Teams.”